Achtergrond verhalen

 

Jo Schuldres (15-2-1922 - 28-1-1943)

 

Jo werd geboren op 15 februari 1922 in Roermond. Zijn vader Henri Hubert Theodor was machinist bij de Nederlandse Spoorwegen. Het gezin woonde op het adres Julianastraat 2. Jo deed op 19 juli 1937 eindexamen Mulo. Hij solliciteerde op een aantal plaatsen naar een baan. Uiteindelijk vond hij werk op het Roermondse distributiebureau. Dat bureau werd aan het begin van de oorlog geleid door een ambtenaar van de gemeente Roermond, Albert den Rooijen.

 

Burgemeester van Roermond was toen, overigens al vanaf 1934, Paul Johan Reijmer. Zowel vóór als tijdens de oorlog was er bij Reijmer sprake van falend burgemeesterschap. Reijmer liet onder andere ambtenaren extra distributiebonnen afhalen die bestemd waren voor in Roermond gevestigde schippers. Die waren voor hun werk vaak gedurende lange tijd niet thuis. Toen ontdekt werd dat Reijmer en Den Rooijen gefraudeerd hadden met niet voor hen bestemde bonnen, volgde een intensief onderzoek van de Sicherheitsdienst. Beide daders werd het vuur aan de schenen gelegd. Slechts met de grootste moeite konden zij verdere vervolging en bestraffing vermijden.

 

Voor zover hij dat van tevoren niet al was, werd Reijmer daarna een marionet van de bezetter. Den Rooijen was medio 1941 vertrokken uit Roermond omdat hij gesolliciteerd had naar de vrijgekomen burgemeesterspost in Echt. Die was vacant omdat de zittende burgemeester om principiële redenen ontslag had genomen. Op voorspraak van Reijmer werd Den Rooijen in augustus 1941 als zodanig door de NSB’er en commissaris van de provincie Max de Marchant et d’Ansembourg benoemd. Tijdens hun verhoren door de SD hebben beiden, Reijmer en Den Rooijen, geprobeerd de schuld van de fraude zoveel mogelijk bij hun ondergeschikten neer te leggen.

 

Dat is in ieder geval deels gelukt. Tot die ondergeschikten behoorde Jo Schuldres. Hij kwam met enkele collega-ambtenaren terecht in het concentratiekamp Vught. Jo overleed daar, vermoedelijk als gevolg van de slechte behandeling in dat kamp, nog geen 21 jaar oud, op 28 januari 1943.

 

De naam van Jo Schuldres is toegevoegd aan de lange lijst van Roermondse oorlogsslachtoffers van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen 1940/1945 Roermond. Eerherstel is noodzakelijk omdat Jo tijdens de oorlog het dodelijk slachtoffer is geworden van het beleid van de toenmalige burgemeester en van de leider van het distributiekantoor van Roermond.